La marxa Heroica de l’any 2020

 In Marxa Heroica

Sembla ja que hagi passat molts anys des d’aquell març de l’any 2020 quan vam poder celebrar la 4a edició de la Marxa Heroica amb certa “normalitat”.

Aquell març del 2020 us vam donar l’opció de fer una aportació econòmica per col·laborar en la restauració d’algun element patrimonial fet amb pedra seca al terme de Fulleda. Gràcies a la vostra generositat, vam recaptar 390€ entre les 500 persones que van participar a la marxa Heroica.

Després del març de l’any 2020, les coses es van complicar molt, van venir temps de confinaments, restriccions, etc… La COVID va fer de les seves i nosaltres només vam poder pensar, sense poder actuar, on creiem que era millor invertir aquests diners, sempre des d’un punt més restrictiu del que teníem pensat. Inicialment la intenció era organitzar un taller obert de pedra seca i aprofitar per restaurar algun element del terme. Vista la situació que ens oferia la pandèmia, vam decidir invertir els diners a fer restaurar un altre element patrimonial sense la reunió de persones.

Després de consultar-ho amb l’Ajuntament de Fulleda i també amb el propietari, vam decidir fer un parell d’intervencions per consolidar la cabana de volta del fondo de la Planota, els que vau fer el recorregut curt de la marxa de l’any 2020, la recordareu perquè hi vau passar per davant.

L’actuació constava en substituir els cabirons de la llinda de la porta i també posar terra al sostre de la cabana de volta per evitar que hi hagi goteres. L’actuació per substituir els cabirons es va dur a terme el març de l’any 2021 i l’actuació per posar terra a la teulada de la cabana es va dur a terme aquest mes de juliol de l’any 2021.

Aquests 390€ que vau aportar entre tots, han servit doncs per col·laborar amb l’ajuntament de Fulleda a fer efectiva la consolidació d’una de les poques cabanes de volta que hi ha al terme de Fulleda, que segons explica el mateix propietari, durant la guerra civil hi van viure durant moltes setmanes més de 20 persones, per temor als exèrcits franquistes. El propietari explica que aquestes persones s’abastien d’aigua de la font del Salat, a pocs metres de la cabana. Un dia en anar a fer l’abastiment, es van trobar per sorpresa, amb un grapat de soldats italians assedegats a la font que no gosaven veure’n per por que estigués contaminada. En veure que els locals, tot i la por agafaven aigua de la font, els soldats es van relaxar i es van poder fer passar la set.

Fotografies del procés.

Cabirons originals

Substitució dels cabirons antics per uns en més bon estat:

Abans de la neteja de la vegetació de la coberta:

 

Després de la neteja de la coberta:

Treballant per posar la coberta de terra:

Moltes gràcies a tots i totes per la vostra col·laboració i esperem que d’aquesta manera, aquesta cabana de volta del fondo de la Planota pugui veure passar moltes més marxes Heroiques!

La podeu visitar tot fent aquest recorregut de Fulleda Turisme Actiu: https://fulledaturismeactiu.cat/rutes/rutes_a_peu/reboll-de-lengracia/5k/

Contacta'ns

Deixa'ns les teves dades i ens posarem en contacte amb tu.

Not readable? Change text. captcha txt
0
× + Info